U bevindt zich hier: Home

Artikelen

Jan Grootoonk, Bant... Groot kampioen op alle Marathonvluchten (deel 1)Anderhalf jaar geleden maakte de lezers van Het Marathonduivenjournaal kennis met Jan Grootoonk uit Bant. Een liefhebber die zowel op de middag- als op de ochtendlossing mooie kopprijzen pakt. De liefhebbers die in zijn omgeving woonden kenden hem al langer. Ze kregen namelijk regelmatig klop van deze sympathieke bewoner van de Noordoostpolder. Afgelopen seizoenen werd met regelmaat ‘teletekst’ gehaald. Zelfs op een ZLU-vlucht. We zijn na de eerste kennismaking twee seizoenen verder en vele kopprijzen zijn erbij gekomen. Hoog tijd voor een update van deze topspeler.

De liefhebber
De 59-jarige Jan Grootoonk uit Bant is werkzaam als monteur/bankwerker. Zijn kennismaking met de duiven was klassiek. Jan heeft met de dierenliefde en duivenbacil van zijn vader. Jan: ‘Mijn vader had vroeger al wat sierduiven. Mijn broer Arie is later met postduiven begonnen daar kreeg ik toen ook interesse in. Wij gingen altijd samen de duiven inkorven in Bergentheim waar hij toen lid was. Op een gegeven moment ben ik voor een aantal jaren als convoyeur met afdeling Twente meegegaan. Dat deed ik samen met de inmiddels gestopte Mans Hekman uit Den Ham (Mans is nog steeds een vriend van Het Marathonduivenjournaal, red.). Ik ben in veel lossingsplaatsen geweest zowel in Nederland als ook in Belgie en Frankrijk.’ De geschiedenis gaat verder. Jan gaat trouwen en vanaf daar vervolgt Jan het verhaal: ‘In 1979 zijn mijn vrouw en ik verhuist naar Bant en de eerste duiven kwamen natuurlijk van mijn broer Arie. Later van de gebroeders Janssen uit Almelo en nog wat later van Nico Pronk uit Warmenhuizen (nu Mill) en A.J. (Tonnie) van Dam uit Hattem. Dat waren in die tijd duiven voor de vitesse/midfond en ééndaagse fond. Het waren vooral wat Janssen duiven en wat Linssen en het blauwe soort van Pronk en Van der Flaes- en Van Loon-duiven. Ik heb jaren enorm goed gespeeld op deze korte vluchten en jaren achtereen het generaal kampioenschap gehaald zowel in de vereniging als ook in de kring. In die tijd had ik ook nog een keer de beste duif van “de Vredesduif” competitie en 2e van “Wie heeft ze beter”, dat was toen de “Snelle Jan.” Deze duif is later verkocht naar Taiwan. Vanaf 2000 heb ik wat fondduiven aangeschaft en in 2004 ben ik definitief overgestapt naar de fond. Ik had toen te weinig tijd voor het korte werk omdat wij toen jonge kinderen hadden en ik daar wat meer tijd aan wilde besteden.’
Kampioenschappen
Jan: ‘Dit zijn de Kampioenschappen wat ik op dit moment weet. Ik ga niet voor het kampioenschap maar voor hele mooie vroege prijzen en uitslagen. Een kampioenschap is altijd mooi meegenomen: Vanaf 2007 heb ik in de NIC Emmeloord 1 x een 3e prijs, 2x de 2e prijs en 8 x de 1e prijs Keizer Kampioenschap gehaald.

Kampioenschappen meerdaagse fond 2017

Marathon Noord
Supercup 22e
Middag lossing 18e
Criterium der Azen 6e Ochtend lossing 5e
Criterium der Azen 23e
Duifkampioen 9e

Eindstand NIC Emmeloord
Onaangewezen 1e
Aangewezen 1e

Samenspel Fond Flevoland
Ochtendlossingen
Onaangewezen 1e
Aangewezen 1e
Middaglossingen
Onaangewezen 1e
Aangewezen 1e
Keizer 1e

Eindstand afd. Friesland
Onaangewezen 2e
Aangewezen 4e
links
rechts
Free business joomla templates