U bevindt zich hier: Home

Artikelen

Jan Grootoonk, Bant... Groot kampioen op alle Marathonvluchten (deel 3)Anderhalf jaar geleden maakte de lezers van Het Marathonduivenjournaal kennis met Jan Grootoonk uit Bant. Een liefhebber die zowel op de middag- als op de ochtendlossing mooie kopprijzen pakt. De liefhebbers die in zijn omgeving woonden kenden hem al langer. Ze kregen namelijk regelmatig klop van deze sympathieke bewoner van de Noordoostpolder. Afgelopen seizoenen werd met regelmaat ‘teletekst’ gehaald. Zelfs op een ZLU-vlucht. We zijn na de eerste kennismaking twee seizoenen verder en vele kopprijzen zijn erbij gekomen. In deel 2 heeft u kunnen lezen over zijn hok, stamopbouw en heeft u kennis kunnen maken met twee van zijn topduiven. In deze sloteditie gaat onder anderen het over de seizoensopbouw.

Het seizoen
Jan start het seizoen ieder jaar met ongeveer 90 vliegduiven. Met de kweek van de kweekduiven wordt half februari gestart. De vliegduiven worden pas 20 dagen voor de eerste marathonvlucht gekoppeld. Ze worden gescheiden ingespeeld. Jongen worden in het voorjaar alleen uit de kwekers gekweekt. In het kweekhok zitten inmiddels naast de aangeschafte bewezen kwekers een aantal duiven, die zich als vliegduif heel goed hebben laten zien. Zoals een dochter van de Marnix, Melanie, en een zoon van de Panter, Sem. Deze zijn als koppel op het kweekhok geplaatst. Beiden habben zij al geweldig gepresteerd, want ze hebben ze al op ‘teletekst’ gestaan.
De duiven staan in het voorjaar op weduwschap en gaan iedere week mee op de korte afstandsvluchten en wel vanaf de eerste vlucht. Jan korft ze alleen in op vrijdagavond. Ze gaan iedere week met de vrachtwagen. Een week voor een marathonvlucht blijven ze thuis. In het weekend voor inkorving brengt Jans zoon Yoël of Jan zelf de duiven weg naar Almere (± 60 km.). Op de marathonvluchten worden de duiven ingemand op eitjes van 10 tot 14 dagen. Vanaf het begin van het seizoen waren de duiven de afgelopen seizoenen goed. Half juni kwam de zomerse conditie en forme.
De duiven krijgen voer van de merken Versela Laga, Vogro en Beyers (Koopman All in One). In de voorbereiding naar de grote vluchten toe krijgen de duiven de Koopman-mengeling van Beyers met Versele Laga aangevuld met licht voer, zoals paddy en gerst. De laatste dagen voor de marathonvlucht krijgen ze de Koopman-mengeling en Versele Laga. In de broedbok wordt dan een vetrijke mengeling bijgevoerd in een potje. Naast het voer krijgen de duiven kaas, pinda’s en schapenvet. Daarnaast hebben de duiven de beschikking over de inhoud van de Beutebak en Koopman grit. In het voorjaar schaft Jan wat geelpillen aan van Nanne Wolff en De Weerd, samen met een ornithose-poeder. Als Jan denkt dat de duiven dat nodig hebben, krijgen ze hier wat van. Er is geen regelmatige controle bij een dierenarts. Een geelpil 2 weken voor een marathonvlucht is wel standaard. Jan: ‘Ik houd wel van natuurproducten, maar ik geef de duiven altijd een geelpil 14 dagen voor een fondvlucht. Dit is standaard voor mij. En mocht er wat aan de hand zijn dat de koppen niet goed zijn dan kuur ik daar ook voor. Ik wil ze schoon de mand in hebben.’

NATIONALE PRESTATIE'S VAN DE AFGELOPEN JAREN
1e NPO BERGERAC 1043 DUIVEN (teletekst) 2015
1e NPO S4 LIMOGES
2672 DUIVEN (teletekst) 2014
2e NATIONAAL CAHORS 3128 DUIVEN (teletekst) 2012
2e NATIONAAL CAHORS 2265 DUIVEN (teletekst) 2013
3e INTERNATIONAAL PAU 9932 DUIVEN (teletekst) 2016
3e NATIONAAL CAHORS 2396 DUIVEN (teletekst) 2014
4e NPO BERGERAC 1439 DUIVEN 2017
5e NPO ST VINCENT 554 DUIVEN 2017
5e NATIONAAL ST VINCENT 1123 DUIVEN (teletekst) 2015
7e NATIONAAL CAHORS 1410 DUIVEN (teletekst) 2016
7e NATIONAAL BERGERAC 1353 DUIVEN (teletekst) 2015
7e NPO BERGERAC 1043 DUIVEN (teletekst) 2015
8e NP0
ST VINCENT 635 DUIVEN (teletekst) 2014
10e NATIONAAL CAHORS 3128 DUIVEN (teletekst) 2012Beleving

Hoe beleeft u de duivensport, Jan? Onze topper: ‘Ik beleef de duivensport met heel veel plezier, want het is voor mij altijd nog een hobby.’ Is uw gezin betrokken bij uw hobby? Jan: ‘Jazeker, mijn vrouw en ook beide kinderen doen er ook veel voor. Mijn dochter en zoon gaan vaak mee naar de duivenvereniging om in te korven. Mijn vrouw doet veel aan de administratie van de duiven. Yoël brengt ‘s zaterdags voor de marathonvlucht de duiven naar Almere. Verder doe ik weleens aan samenkweek met duivenliefhebbers zodat we er beiden beter van worden. Wat is er zo mooi aan de duivensport? Onze kampioen: ‘ Het mooiste vind ik als ik mijn hok binnenstap en zie dat de duiven er tip top bij zitten. En natuurlijk als ze van een vlucht thuis komen en het liefst vroeg natuurlijk! J’ Dat kan iedereen met Jan eens zijn. Jan bedankt voor je verhaal en uitleg over hoe je het aanpakt. Blijf genieten van je duiven en de leuke dingen er omheen. Tot een volgende keer!

links
rechts
Free business joomla templates